Klasik Kombucha Tarifi

Kombucha veya diğer adıyla Kombuçay üretimi için ihtiyacınız olanlar:

3 lt. su

7 ad. Demlik poşet çay (veya 4-6 y.kaşığı dökme çay)

1,5 su bardağı beyaz şeker

Kombucha Kültürü

200ml Başlangıç Çayı

1 lt suyu kaynatın, cam kabın içine alın ve suyun içinde şekeri tamamen çözün. Çayları ekleyin, 20-25 dakika demlenmeye bırakın. Çayları içinden çıkarın, 2 lt. daha soğuk su ekleyin. ÖNEMLİ: Kültür ve Başlangıç Çayı ASLA sıcak suya konmamalıdır.

Çay soğuduğunda Başlangıç Çayını ekleyin, temiz suyla yıkadığınız kültürün pürüzlü ve daha koyu renkli yüzü aşağı bakacak şekilde çayın üzerine yerleştirin, ağzına tülbent koyun ve lastikle tülbenti sabitleyin. Tülbent yerine streç film gerip delikler delebilirsiniz.

Evet, bu formülde beyaz şeker var ve bu sizi ürkütebilir. Ancak beyaz şekere alternatif yoktur çünkü kolonideki bakteri ve mayalar alternatif şekerleri sindirememektedir. Şeker hastaları veya şekeri hayatından tamamen uzaklaştıranlar fermantasyon süresini 10-15 gün tutarlarsa nihai çaydaki şeker %2-5 oranında olmaktadır.

7-10 gün fermantasyon için yeterli olacaktır. Kombucha’nın olması gereken pH aralığı 2,5-3,5 dur. Shaman’s Secret Kombucha’larının pH’ı 3’tür.

Fermantasyonu ne kadar uzun bekletirseniz, tadı o kadar ekşi ve sirkemsi olacaktır. Bu süre sonunda çayınız ve bebek kültürünüz hazır! Dilerseniz eski kültürünüzü buzdolabında bir miktar Kombucha içinde saklayabilir veya siz de bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz 😉

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder